ServicII

Este timpul sa iti incepi aventura

Cauti o escapada intr-o zona cu peisaje minunate, istorie bogata si liniste, sau o aventura excitanta prin paduri, noroaie si dealuri?

Incearca o plimbare cu un ATV sau cu o Bicicleta electrica!

Poti alege din cele 2 ATV-uri si 3 biciclete electrice puse la dispozitie de noi. Fiecare ATV este full size si doua persoane pot merge pe un ATV.
Vă vom arata niste trasee superbe astfel incat sa aveti o aventura de neuitat prin frumoasele peisaje din Rosia Montana .


Traseul propus de noi cuprinde principalele puncte de atractie din comuna si anume:

Centrul istoric
Imaginea şi statutul de târguşor al localităţii Roşia Montană sunt susţinute de numărul mare al clădirilor cu destinaţie comercială păstrate în special în Piaţa Centrală şi zona adiacentă. Toate clădirile din Piaţa Centrală erau clădiri de tipul locuinţă cu spaţiu comercial, cu 2 niveluri, construite din piatră, mai rar din piatră şi lemn. Tot în jurul acesteia erau amplasate trei din cele cinci biserici ale aşezării (catolică, evanghelică şi unitariană).

Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana
Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Palatul Administrativ (1897) este un exemplu al arhitecturii tradiționale, de inspirație barocă. Aici au funcționat „Cășile Scaunului” iar apoi primăria. După un incendiu a mai fost utilizată ca brutărie sau spații de ateliere.

Şcoala maghiară (iniţial şcoală confesională), atestată în 1834, şi şcoala germană (1830) au funcţionat în apropierea Pieţei. Urmaşii coloniştilor austrieci s-au integrat repede în populaţia locală. Numele de rezonanţă germană a unor familii, câteva cuvinte uzuale, precum „mauer, şuster, ţimorman”, şi cuvintele ce denumesc instrumentele de minerit, amintesc de existenţa acestora pe teritoriul localitatii.
Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Biserica Ortodoxă (1781)
Împreună cu cimitirul şi casa parohială, biserica este amplasată în proximitatea galeriei principale de acces „Sfânta Cruce”. Biserica este reprezentativă pentru arhitectura de cult tradițională a zonei datorită tipului de constructie biserică-sală. Biserica a fost construită de către minerul Mihailă Gritta, miner ce a mai ridicat șapte biserici și șapte școli confesionale în regiune.

Sursa: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Biserica_Adormirea_Maicii_Domnului_din_Roșia_Montană

Biserica Reformată (1848)
Se remarcă printr-o compoziție robustă, dominată de prezența unui turn scund, acoperit cu o șarpantă în stil baroc. Frumusețea acestei biserici este dată de elementele decorative ale fațadei, dar și de un mobilier de valoare istorică. Amplasată pe vechea Uliță Siciliana, biserica dovedește structura istorică multietnică şi plurireligioasă a localităţii.

Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana
Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Casa parohială reformată este un exemplu de clasicism în arhitectura localității. A avut mai multe utilizări de-a lungul vremii, precum spații comerciale sau locuință pentru farmacist. În prezent, deși este clasată ca monument istoric, clădirea este într-o stare puternică de degradare.

Biserica Unitariană (1796)
Biserica este aşezată pe o colină mică, sub masivul Cârnic, în apropierea bisericilor romano-catolice și reformate. Caracterizată printr-o arhitectură simplă, cu șarpantă barocă, Biserica Unitariană prezintă pe fațada turnului două plăci ce atestă vechimea monumentului. Biserica deține o mică orgă, datată la 1862. Este înconjurată de un mic cimitir cu morminte marcate fie cu obeliscuri, fie doar cu plăci de marmură. Casa parohială se gaseste în imediata vecinătate a bisericii, aceasta fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice a județului Alba.

Biserica Greco-Catolică Adormirea Maicii Domnului (1741)
Amplasată izolat, în extremitatea vestică a satului, în zona Orlea, pe partea dreaptă al văii Roşiei, biserica este un element dominant al peisajului cultural al localităţii. Biserica a suferit din cauza ultimei reparații, când decorațiunea exterioară a fost aproape complet înlăturată, pierzându-se astfel forma inițială a zidăriilor masive de piatră acoperite de tencuială văruită. Elementul impunător al bisericii este turnul, cel mai înalt din Roșia Montană, având 53,3 m la vârful crucii. În prezent, biserica poartă numele lui Simion Balint, capelan și tribun. Biserica este înconjurată de un cimitir în care regăsim numeroase monumente din piatră cioplită monolit, obeliscuri și monumente funerare din marmură. Tot aici este îngropat și capelanul acesteia, Simion Balint. Casa parohială a fost construită mai târziu, la 1854, atestarea ei fiind făcută de plăcuța încastrată în fațada laterală. Biserica Greco-Catolică din Roșia Montană, monument istoric, reprezintă un edificiu foarte valoros din punct de vedere arhitectural și istoric.

Sursa: https://www.adoptaocasa.ro/en/case/biserica-unitariana
Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau (1860)
Biserica romano-catolică este aşezată în nord-estul localităţii, sub masivul Cârnic, pe un deal ce separă cartierele Brazi şi Susaşi. Formează un grup cu biserica unitariană şi reformată, contribuind la sublinierea caracterului multietnic al localității. Este cea mai recentă biserică din Roșia Montană, fiind construită pe locul altei biserici catolice, atestată la 1783, dar distrusă în timpul revoluției de la 1848. Biserica este atipică atât prin dimensiuni cât și prin compoziție arhitecturală. În biserică se regăsesc o orgă și un orologiu. Orologiul a fost produs la 1885 de către Fabrica de ceasuri de turn a Curții Regale din Bavaria, tot aici fiind realizate și cele ale Bisericii Negre din Brașov, ori al Castelului Peleș. Biserica, monument istoric, se învecinează cu casa parohială, casa clopotarului, casa învățătorului și a cantorului. Cimitirul este înconjurat de o plantaţie de brazi şi e străbătut de alei pavate cu piatră de carieră. Mormintele sunt dispuse în grupuri, pe familii, şi sunt înconjurate de garduri din fier forjat. Ca însemne funerare se regăsesc cruci, obeliscuri şi destul de rar plăci funerare.

Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Cariera

Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Muzeul Mineritului aurifer
Muzeul Mineritului aurifer din Roșia Montană cuprinde un sector de galerie romană, cu un profil specific (formă perfect trapezoidală), săpată în roci sedimentare cu dalta și ciocanul, care coboară în trepte, regăsind din loc in loc, lăcaşuri pentru aşezarea lămpilor de mină. La intrare se regăsesc însemnele după tabla cerată nr XVIII, descoperită în mina Ohaba-Sf. Simion, în anul 1854. Muzeul mai cuprinde o înstalație de șteampuri acționată hidraulic și instalații moderne de preparare a minereului, precum şi o expoziţie de fotografii ce surprind atât metode de extragere şi prelucrare a aurului, cât şi aspecte sociale.

Dealul Cetății este probabil cea mai importantă mărturie istorică, aici putând încă fi observate galeriile și puțurile din fostele mine romane. Aici s-au găsit 25 de table cerate care atestă existența milenară a oamenilor în aceste locuri. Cea mai importantă este placa nr. XVIII, singura pe care este trecută data 6 ianuarie 131 d.C. și denumirea de Alburnus Maior. A fost descoperită în anul 1854 . Este și locul amplasării vechii cetății Alburnus Maior.

Sursa: https://epochtimes-romania.com/news/dosar-romania-sta-pe-munti-de-aur---154272
Sursa: https://viziteazaalbaiulia.ro/muzeul-mineritului
Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Lacuri
Localitatea este întinsă pe versanții văii Roșiei, nume căpătat datorită culorii roșiatice a apei din cauza conținutului ridicat în oxizi de fier, una din caracteristicile unice ale peisajului fiind prezența nenumăratelor lacuri artificiale numite „tăuri”. Pentru separarea aurului de restul minereului s-au construit mori de apă numite „șteampuri”. Debitul pârâielor ce treceau pe lângă exploatările miniere era prea scăzut, încât pentru punerea în funcțiune a șteampurilor s-au construit mai multe lacuri artificiale numite „lacuri pentru șteampuri” sau „tăuri”. Majoritatea lor mai există și astăzi și nemaifiind utile scopului lor inițial, au fost amenajate pentru piscicultură, agrement și pescuit sportiv.

Tăul Mare este situat aproape de izvoarele văii Roșia, la o altitudine de 930 m. A fost construit în anul 1908 și a primit numele de Tăul Mare datorită întinderii lui pe o suprafață mai mare decât celelalte lacuri.

Tăul Brazi este situat pe un afluent al văii Roșia, la mică distanță de Tăul Cornei la aceeași altitudine de 930 m. Se spune că lacul ar fi fost construit din ordinul Mariei Tereza. Lacul este înconjurat de o poiană cu vedere spre dealurile din împrejurimi și de o pădurice de brazi, de unde și denumirea.

Tăul Țarinii este cel mai înalt lac din bazinul Roșiei situat la o altitudine de aproape 1000 m în apropiere de Tăul Mare. Lacul este înconjurat de o țarini, de unde și denumirea, și de câteva case împrăștiate prin apropiere. Datorită poziției într-un loc deschis, de pe malurile lacului se deschide o panoramă spre Vârful Vulcan (1263 m) declarat monument al naturii datorită formațiunilor sale carstice

Tăul Corna – datorită poziţiei într-un loc deschis, de pe malurile lacului se deschide o panoramă spre Vârful Vulcan (1.263 metri) declarat monument al naturii datorită formaţiunilor sale carstice. Tăul Cornei este amplasat la izvorul văii Corna, afluent direct al răului Abrud, la mică distanţă de satul Corna, la altitudinea de 930 metri.

Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana

Piatra Corbului și Piatra Despicată: două formațiuni geologice unice declarate monumente ale naturii.

Sursa: https://www.facebook.com/casapetrirosiamontana